Earthships

Tot mijn verbazing zijn er blijkbaar maar relatief weinig mensen die ooit van een earthship gehoord hebben. Verbazing, omdat die dingen nu toch al een heel eind bestaan, van ergens begin de jaren ’70 van vorige eeuw. Verbazing ook omdat ze erg energiezuinig zijn, en niet meer kosten dan een klassiek huis. Verbazing omdat ze heel milieuvriendelijk zijn, tijdens de bouw, maar ook daarna. En tenslotte ben ik nog het meest verbaasd over hun onbekendheid omdat ze gewoon mooi (kunnen) zijn.

Een Earthship kan omschreven worden als een duurzaam en ecologisch verantwoord huis, dat geheel onafhankelijk in alle behoeften van zijn bewoners kan voorzien.

Michael Reynolds, een Amerikaans architect, is de bedenker van het earthshipconcept. Zelf spreekt hij van een soort “ark van Noach” waarin men moeilijke tijden en rampen kan overleven… Er valt wel iets te zeggen voor die metafoor. Reynolds spreekt ook over “interfacing” met de natuur: een earthship treedt in gezonde interactie met de natuurlijke verschijnselen, gebruikt deze, en geeft ook iets terug aan de natuur.

Het concept earthship stoelt op drie principes, namelijk:

 • autonomie van de bewoners
 • het toepassen van duurzame technologie
 • hergebruik van afgedankte producten

De autonomie bestaat er in dat earthships niet op het electriciteitsnet, de waterleiding of het riolenstelsel zijn aangesloten. De bewoners zijn bijgevolg onafhankelijk van energie- en watervoorziening van buitenaf. Desalniettemin bieden earthships alle comfort zoals we dat hedentendage van een woning gewend zijn. Bijkomend voordeel is dat het mogelijk is om te bouwen op verafgelegen plaatsen en dus ook op goedkopere bouwgrond, vanwege de onafhankelijkheid van bestaande infrastructuur.

Door gebruik te maken van zonnecellen en windturbines en door het opvangen van regenwater, is het Earthship zelf een duurzaam product dat het milieu niet belast. Dat is de pijler van de duurzame technologie.

Bij de bouw worden afgedankte materialen gebruikt: autobanden, aluminiumblikjes en afvalhout. Op die manier bevordert het Earthship het recycleren van afval.

Het gebouw is in de eerste plaats ecologisch verantwoord: het belast het milieu niet, het is duurzaam. Daarnaast is het ook zeker economisch. Niet alleen worden goedkope bouwstoffen gebruikt, maar het gebouw is ook zuinig qua energieverbruik. Earthships zijn ook veilig, men gebruikt gezonde materialen en de gebouwen zijn zelfs bestand tegen aardbevingen (niet dat dit hier zo’n punt is, maar goed). Over esthetiek kan men uren praten, smaken en kleuren weet u wel… toch wordt bij de bouw van een earthship gestreefd naar harmonie met het landschap.

Intussen staan er wereldwijd al meer dan duizend earthships op verschillende continenten. Ook in Europa beginnen ze te voorschijn te komen, al is dat nog zeer sporadisch. Belgenland hinkt zoals gewoonlijk weer mijlen achterop. Mogelijks spelen bij dat achterophinken nog andere motieven een rol dan alleen maar strenge bouwvoorschriften. Zoals al aangegeven hoeven earthships niet gebouwd te worden in de buurt van centrale energie- en watervoorzieningen, want daar zorgen de gebouwen zelf voor. Geen prettig vooruitzicht voor intercommunales en dergelijke.

De bouwplannen worden aan elk klimaat en de plaatselijke omstandigheden aangepast. Op die manier wordt maximaal gebruik gemaakt van de natuurlijke voordelen. In koudere landen is dat bijvoorbeeld maximaal gebruik van de zonnewarmte. In warmere landen wordt die invloed net beperkt.

Vanwege de principes en ideeën achter de eartships staan ze in feite voor heel wat meer dan een autonoom en milieuvriendelijk alternatief voor uw huis. Ze staan voor een radicale verandering van onze leefwijze. Overal die principes toepassen zou resulteren in een serieuze vermindering van onder meer:

 • de afvalberg, vanwege de recyclage.
 • de kosten voor bouw en onderhoud van rioleringsystemen, en de aansluiting op die systemen.
 • het aantal benodigde energiecentrales, zodat ook die impact op het milieu drastisch verminderd kan worden, en we het misschien kunnen doen zonder kernenergie.
 • de CO2 uitstoot, omdat het gebouw zelf geen fossiele brandstoffen gebruikt, en ook omdat daardoor het aantal energiecentrales minder wordt.
 • de kosten voor bouw en onderhoud van waterzuiveringsinstallaties en het waterleidingennetwerk.

U kunt vast zelf nog een boel dingen bedenken.

Maar u beseft waarschijnlijk ook dat al deze zaken niet alleen een revolutie in onze leefwijze zouden veroorzaken, maar ook belangrijke verschuivingen in onze maatschappij. Ziet u electrabel of de vlaamse maatschappij voor watervoorziening al enthousiast doen over dergelijke eartships? Of aquafin, het waterzuiveringsbedrijf in vlaanderen? Ik in ieder geval niet, want deze nutsbedrijven doen helemaal geen winst op die manier…
Ook bedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken heben met aanleg en onderhoud van nutsvoorzieningen zullen niet direct fan zijn van earthships, om begrijpelijke redenen. En de overheid, die taxen heft op die nutsvoorzieningen en dus behoorlijk wat inkomsten van die kant krijgt, zal ook wel niet laaiend enthousiast zijn over dergelijk concept. Dus misschien moet ik toch niet zo verbaasd zijn dat er maar relatief weinig mensen ooit van gehoord hebben.

Men zou kunnen opwerpen dat er een stap in de richting van earthships gezet wordt met de meer bekende (en veel nieuwere) passiefhuizen. Dat is waar, maar het is een heel klein stapje. Passiefhuizen nemen enkel het idee van goede isolatie en laag verbruik over. Al de rest niet. Ze zijn zeker niet autonoom, recyclage speelt geen rol bij de bouw, netzomin als gebruik van milieuvriendelijke materialen een prioriteit is. Bovendien zijn ze – in tegenstelling tot earthships – een pak duurder dan een gewoon huis. Die kosten verdien je terug met de besparingen op de energiefactuur, maar bij een earthship heb je geen energiefactuur, dus doe je dubbel winst. Toch doet de overheid wel aan promotie inzake passiefhuizen maar niet inzake earthships. Drie keer raden waarom…

Earthships zijn dus, zeker in belgenland, een kwestie van privé initiatief.

De mogelijkheden in de westerse wereld zijn legio, maar denk ook aan de mogelijkheden in derde wereldlanden. Tenslotte is er geen nood aan infrastructuur rondom een earthship, of beter nog, een earthship dorp of stad. De dingen zijn tenslotte volledig zelfvoorzienend. Erger nog, je kunt zelfs een hele resem aan planten kweken in je earthship, en die groeien niet alleen tijdens de zomermaanden. Ook al geen goed nieuws voor de boer dus 🙂

Als uitsmijter wil ik een aantal foto’s meegeven van earthships en hun interieur. Klikken op de foto brengt u naar de site waar ik de foto gevonden heb. En met google kunt u er nog een pak meer vinden.

earthship

Klassiek earthship.

interieur van een earthship

Interieur van een earthship.

de plantentuin, binnen

De plantentuin, binnen.

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in energie, klimaat, milieu, oplossingen, politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Earthships

 1. Pingback: Olieramp « Red Ons Leefmilieu!

 2. ien zegt:

  Hallo,
  sinds kort zijn mijn man en ik ons aan het verdiepen in earthships omdat we overwegen ons te storten in een earthship-bouw-project.
  Waar we nu nieuwsgierig naar zijn is hoe zit het nu echt met de temperatuur in zo’n aardewoning. Ik heb gehoord dat het in de winter koud is en in de zomer juist weer heel warm en Hoe zit het met het vocht in huis? ik kan me zo voorstellen dat de aarde muren behoorlijk vochtig zijn.
  Ook heb ik gelezen dat het gebruik van autobanden niet veilig is qua vrij komende dampen, maar hoe zit dat?
  is er iemand die mij daar antwoord op kan geven?

  Vriendelijke groeten,
  Ien

  Like

 3. Dr. D.U. Iveltje zegt:

  Ik heb geen ervaring, maar het lijkt me dat zowel vocht in huis als dampen van de autobanden niet direct een probleem zijn als ’t goed gedaan is. Er wordt namelijk voortdurend ventilatie voorzien (zoals in ieder soort passiefhuis).

  Ik weet dat er earthships zijn waar je kunt gaan logeren in de vakantie, er is er onder meer één in frankrijk:
  http://web.me.com/kevantrott/Site/Welcome.html
  Misschien kun je dat eens proberen?

  En je hebt natuurlijk de site van earthship belgium:
  http://www.earthshipbelgium.be/nl

  Als je meer info vindt of hebt mag je die hier natuurlijk altijd posten.

  Vriendelijke groeten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.