Luzes em Brasil

Brazilianen blijken een creatief volkje te wezen. Of althans sommige Brazilianen weten in ieder geval gebruik te maken van de zon en wegwerpmateriaal als PET-flessen. In het onderstaande filmpje wordt wel duidelijk wat ik bedoel. Het is in ’t portugees, met ondertitels in ’t engels (al stel ik me serieuze vragen bij sommige vertalingen). Maar sowieso spreken de beelden voor zich. It’s not rocket science. But it’s nevertheless a damn good idea.

Bekijk het filmpje hier: https://www.liveleak.com/view?i=6e0_1211748007.

Kunt u het zich voorstellen? Hoeveel kunstmatig verlichte fabriekshallen of hangars kent u zo? Fabriekshallen of hangars waar men overdag tenminste een heel deel van de elektrische verlichting zou kunnen uitzetten? Ziet u de besparing op de energiefactuur al voor u? Ik in ieder geval wel. Tel uit die winst, zowel voor het bedrijf als voor het milieu. En dat maal zoveel bedrijven over het ganse belgenland, of beter nog: wereldwijd…

Natuurlijk, niet ieder dak is geschikt. En in tegenstelling tot in Brazilië vriest het hier wel eens, dus misschien is water niet het meest geschikte product hiervoor. Hoewel, met een serieuze scheut antivries komen we waarschijnlijk al wel een heel eind. Maar er zijn wel variaties te bedenken, nee? Denk maar aan glasvezel. Dat kan licht transporteren over een behoorlijke afstand. Dus ook door de isolatie van het dak. Een belangrijk punt in deze en misschien nog koudere contreien.

En als we een kleurstof bij ’t water doen, of gekleurd glas ofzo gebruiken, krijgen we gekleurd licht. Ik heb altijd van mooie kleurtjes gehouden. De mogelijkheden zijn legio, en de kostprijs lijkt me niet van die aard om een beletsel te vormen om het ook effectief toe te passen. Als ze ’t ginder in Brazilië kunnen, kunnen wij het hier toch ook, nietwaar?

Op drakenei.be wordt in het verhaal nog een tip voor de meer biologisch geïnspireerden gegeven! 🙂

Update: na wat verder onderzoek heb ik een vervolg op deze post geschreven: Luzes em Brasil – vervolg!.

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in energie, milieu, oplossingen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Luzes em Brasil

  1. Pingback: Luzes em Brasil – vervolg! « Red Ons Leefmilieu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.