Olieramp

De ramp met het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico blijft escaleren. Amerikaanse oceanografen schatten na analyse van gegevens van de kustwacht en satellieten dat er dagelijks vier tot vijf miljoen liter olie lekt uit de drie gaten in de afgebroken boorpijp. Gaten die elke dag groter worden, en dus meer en meer lekken. Het zal nog minstens een maand duren voor die lekken gedicht kunnen worden, experts achten drie maanden realistischer.

De reaktie van de oliemaatschappij is intussen een klassieker. We kunnen het als volgt samenvatten, het is een standaardpatroon:

 1. Er is niets aan de hand.
 2. Ok, er is iets aan de hand, maar ’t is helemaal niet erg.
 3. Ja, ’t is erg, maar niet zo erg als ze zeggen.
 4. Het is mogelijk toch erger dan we dachten.
 5. Euhm, sorry, denken we, misschien…

Dit is duidelijk een beproefd recept. Het werkte jaren lang voor de tabaksindustrie (en in feite werkt het nog steeds gedeeltelijk voor hen), het werkt prima bij het ontkennen van de global warming. Jammer genoeg werkt het niet zo goed voor de olievlek, wat die is duidelijk meetbaar. En zichtbaar voor iedereen. Je kunt hier geen wetenschappers vinden die even “kritisch” gaan doen over de onderzoeksresultaten. Die resultaten zijn een beetje te duidelijk.

Ik haal even een paar citaten aan uit een recent (1 mei 2010) krantenartikel.

BP van “zwaar overdreven” naar “valt niet te meten”
Terwijl BP gisteren nog zei dat de Amerikaanse kustwacht en andere instanties de omvang van het lek “zwaar overdreven”, luidt het ondertussen dat “niemand echt kan berekenen hoeveel olie er lekt”. De kustwacht, met hulp van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), schat dat er momenteel minstens 900.000 à 1 miljoen liter per dag uit de drie lekken op een diepte van 1.500 meter in de Golf van Mexico ontsnapt. Elke dag een beetje meer, want de gaten in de lekkende pijp worden groter door corrosie. En het sleutelwoord is “minstens”. In werkelijkheid is het veel, veel meer.

Glashard ontkennen, werkt altijd. Of dat denken ze toch in de olieindustrie. Nu ja, de kernlobby, de tabaksproducenten, de … bakken ook wel koekjes van dat deeg.

Halliburton
Robert Wiygul, een advocaat uit Mississippi die de milieuaanvraag van BP kon lezen, zegt dat BP in de 52 pagina’s nergens zegt welke veiligheidsmaatregelen er dan wel specifiek zijn. De explosie die de Deepwater Horizon vorige week deed zinken, en waarbij 11 mensen omkwamen, zou gebeurd zijn doordat arbeiders van Halliburton Inc. een fout hadden gemaakt bij het “cementen”, het inkapselen van de oliebron. Daardoor zou er gas ontsnapt zijn.

Dat gebeurt wel vaker: tussen 1992 en 2006 waren er in de Golf van Mexico 39 ontploffingen op boorplatformen. In 18 gevallen gebeurde dat doordat de inkapseling van de bron niet goed gedaan was.

In wezen zijn er dus geen scenario’s opgesteld voor zo’n geval, als ik dit goed interpreteer. Het wordt wel helemaal belachelijk als het gaat om zaken die gekend zijn en vaker voorkomen.

BP moet meer doen
De Amerikaanse regering en de staat Louisiana hebben er inmiddels bij het olieconcern BP op aangedrongen meer te doen tegen de olievervuiling.

Washington wil dat BP zich tot het uiterste inspant om een olieramp te voorkomen. Minister Janet Napolitano van Binnenlandse Veiligheid eiste vrijdag ”een zo krachtig mogelijke” reactie. Zij en andere leden van de regering waren in Louisiana om de gevolgen van de olievervuiling in ogenschouw te nemen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar zei botweg dat de regering “niet zal rusten voordat BP iedere druppel olie heeft opgeruimd”. BP moet ook voor de kosten opdraaien, aldus de minister. De kosten voor de bestrijding van de olieramp bedragen dagelijks naar schatting 5 tot 7 miljoen dollar. De schade die de ramp heeft aangericht ligt al boven het miljard. Het boren van een ‘relief well’ gaat het bedrijf zeker nog eens 100 miljoen euro kosten. Het vervangen van het gezonken boorplatform zelf, eigendom van Transocean Ltd., betekent een kost van 700 miljoen.

Ze zijn er mee bezig. Maar niet hard genoeg blijkbaar…

En dan nog een paar commentaren van lezers. Soms vraagt een mens zich af…

het milieu vind ik maar bijzaak eigenlijk. Maar dat de olieprijzen nu weer gaan stijgen is veel erger

Juist ja, dat de olieprijzen gaan stijgen is veel erger. Kan er iemand die idioot eens een goei lap rond zijn oren draaien? Schiet zijn verstand misschien weer op de plaats. Vooropgesteld dat er verstand in zit, natuurlijk. Ook twijfelachtig…

hernieuwbaar energie? dat duurt nog min. 15 a 20 jaar eer we die stap kunnen zetten. electrische auto’s hebben energie nodig. als men een windmolenpark wilt bouwen, beginnen de buurtbewoners een rechtzaak omdat het hun zicht en waarde van hun huis verminderd. . olie zullen we nog een tijdjr nodig hebben, net zoals kernenergie.BP zou alle kosten moeten betalen en de schade en dat zal in miljarden $ oplopen. . de pprijs van diesel aan de pomp, stijgt normaal maar daalt maar met 1/2 door de taxen

Juist. Nog 15 à 20 jaar? Alleen konden we die stap minstens 30 jaar geleden al gezet hebben. We hadden toen al meer dan genoeg technologie. Voor de twijfelaars, volgend artikel:

Het prototype van het allereerste zonnepaneel, dat zestig jaar geleden werd gebouwd, werkt nog perfect. Het is opgedoken op een Britse antiekbeurs.
Het apparaat is het werk van een leraar Wetenschappen uit het Britse Surrey, die zijn vrienden wilde bewijzen dat het mogelijk was om energie op te wekken door middel van zonlicht. Hij bracht in 1950 uren door in zijn laboratorium om een eerste prototype te bouwen.

De leraar maakte daarvoor gebruik van een theorie die Russell Ohl in 1946 gepatenteerd had. Maar omdat niet bekend is of Ohl ooit een werkend prototype heeft gebouwd, wordt het Britse apparaat als het eerste moderne zonnepaneel beschouwd.

Kristallen bol
Het apparaat heeft de vorm van een kristallen bol en ziet er dus heel anders uit dan de huidige zonnepanelen. Maar het principe is hetzelfde: door middel van een mineraal, selenium, wordt zonlicht omgezet in elektriciteit.

Erg krachtig is apparaat het niet. “In volle zonlicht produceert het paneel amper 1,5 volt, net genoeg om een digitaal horloge van stroom te voorzien”, zegt Fred Nickson, de antiquair die het apparaat verkoopt in de Britse krant Daily Mail. Maar het werkt nog even goed als zestig jaar geleden.

Windmolens en waterkrachtcentrales zijn er al wat langer, daar hoef ik u hopelijk niet van te overtuigen? En milieuvriendelijk bouwen is er ook al langer dan vandaag. Eén voorbeeld daarvan zijn de earthships, maar er zijn er nog veel meer. Kent u warmtepompen? U heeft er naar alle waarschijnlijkheid ééntje in huis: een koelkast. Haalt de warmte uit de kast, en geeft die af aan de omgeving. Werkt ook om uw huis te verwarmen. Wist u niet? Waarschijnlijk niet nee, er wordt niet veel reclame voor gemaakt. Of wist u dat er een meter ofzo onder de grond een relatief stabiele temperatuur heerst, zowel zomer als winter. Een lange buis die lucht aanzuigt kan als warmtewisselaar gebruikt worden. Gratis voorverwarming van lucht in de winter, gratis afkoeling van lucht in de zomer. Airco, iemand? Wist u niet? Tiens… Zonneboilers, iemand? Vloerverwarming? Thermische opslag? Het zegt u weinig? Tja, er valt ook niet veel te verdienen aan zuinige, efficiënte en milieuvriendelijke technieken, nietwaar?

Nu denkt u misschien dat ik een beetje te hard de kaart van de complottheorieën aan ’t trekken ben? Wel, nee. Dat blijkt in feite al uit het artikel over de ramp. Maar er is nog zoiets, iets wat goed gedocumenteerd is. Iets waar de olieindustrie waarschijnlijk niet zo gelukkig mee is.

“What is the danger of the electric car? It could prevent you from bying oil, that’s the danger!”. Citaatje uit de documentaire Who Killed the Electric Car?.

Hier wordt mooi uit de doeken gedaan hoe ver de elektrische wagens al waren, alweer bijna 15 jaar geleden. En er wordt ook mooi uit de doeken gedaan hoeveel winst er nog te halen is uit olie. En zolang er (veel) winst te halen valt uit olie, zullen allerlei initiatieven tegengewerkt worden. Deze mensen geven net zoveel om het leefmilieu (waar ze overigens zelf afhankelijk van zijn) als de tabaksfabrikant om de gezondheid van de roker, of de drugsdealer (wat tabakfabrikanten eigenlijk ook zijn) om de junkie. Niet dus. Alleen de winst telt.

En dan is er nog dit:

Lek dichten zal zeker drie maanden duren.

Wat dit lek zo bijzonder maakt, is dat het een actieve bron is die blijft stromen. Volgens experts kan het maanden duren vooraleer een zogenaamde ‘relief well’ kan geboord worden, een nieuwe boring die de druk van de ketel moet halen en de oliestroom kan doen stoppen. “Het zou me verbazen mochten we dat binnen de drie maanden kunnen doen”, aldus professor Overton van de universiteit van Louisiana.
Het type olie dat in zee stroomt stelt ook een groot probleem. De meeste olie die voor de kust van Louisiana wordt opgeboord, is van het lichte soort.

Zware olie
Hier gaat het om een zware olievariant die van diep onder de oceaanbodem komt. “Het enige wat niet slecht is aan dit soort olie is dat er niet veel zwavel in zit en dus niet zwaar stinkt”.

Chocolademousse
De eerste analyse toonde aan dat de gelekte olie asfaltachtige substanties bevat die voor een kleverige troep zorgen. Dit soort olie emusifieert ook makkelijk. Met andere woorden: ze mengt zich makkelijk met water. “Het wordt een stroperige mengeling zoals chocolademousse”, zo omschreef een andere prof het.

Alles zit tegen
Eens het zo’n mengeling wordt, verdampt het niet meer zo snel als gewone olie, het wast ook moeilijker af én het kan moeilijker bestreden worden met olievretende microbes. Bovendien brandt het ook niet makkelijk meer.

Betere weersomstandigheden zouden de zaak nog enigszins kunnen redden, maar er staat veel wind en het water is woelig zodat de olie zich vermengt met het zeewater nog voor het de oppervlakte bereikt.

Kwetsbare kusten
De wind en de golven drijven de olie ook direct naar de kwetsbare kusten van Louisiana en naburige staten. De moeilijkst te ruimen kusten zijn de moerasgebieden, en laat de olie nu precies daar op afstevenen. Moerassen zijn zo delicaat dat de opruimactie op zich al voor schade zorgt. Eens de smurrie in het moeras doordringt, is het er bijzonder moeilijk weer uit te halen. Bacteriën die olie vreten hebben zuurstof nodig, en er is in de moerasgrond onvoldoende zuurstof om die in leven te houden.

Orkaanseizoen
Experts zijn ervan overtuigd dat de olie nog zal lekken tot in juni, wanneer het orkanenseizoen aanbreekt. Een grote storm zou vreemd genoeg nog soelaas kunnen bieden. Die verdunt en verspreidt de olie. “Een orkaan is de stofzuiger van Moeder Natuur”, stelt Overton. Alleen: een storm kan de boel dan wel opruimen, maar met een bron die blijft lekken is dat niet echt een oplossing.

Eigenlijk is het ongeloofelijk dat zoiets kon gebeuren. Tenminste, dat is wat een deftig mens ervan zou denken. Alleen, niet iedereen is een deftig mens, natuurlijk…

En tot slot, iedereen kent het verhaal wel hé? Het gevaarlijke kruispunt waar eerst wat doden moeten vallen voor er iets gedaan wordt? Wel, naar goede oude traditie is het ook hier weer van dat

De Amerikaanse president Barack Obama gaat voorlopig geen nieuwe olieboringen meer toelaten voor de Amerikaanse kust. Hij wil eerst weten wat de oorzaak was van de explosie op een olieplatform in de Golf van Mexico. Dat olielek is intussen een ongeziene natuurramp geworden.
Obama had recent een verbod op olieboringen voor een groot deel van de Amerikaanse kust opgeheven. Daardoor heeft de president veel kritiek over zich heen gekregen. Maar voorlopig gaan die plannen dus niet door, want het Witte Huis zal geen toestemming meer geven voor nieuwe olieboringen tot de ramp van de voorbije week is opgehelderd.

Slecht weer
Intussen is het nog steeds niet mogelijk om het olielek in de Golf van Mexico tegen te houden. Door het slechte weer was het lastig om olie weg te scheppen of op te laten branden. Weerkundige diensten verwachten dit weekend stormwinden en golven die de olie nog verder landinwaarts kunnen doen drijven. De golven zouden zelfs de buffer kunnen overspoelen die werd opgezet om de olie op zee te houden.

Enorme ramp
Het lek dat onder water ontstaan is, zou vijf keer groter zijn dan verwacht. Sinds gisteren bedreigt de eerste olie de Mississippi en de kust van Louisiana. Dat is een ramp voor het leven rond de kust en in zee. In de Verenigde Staten wordt nu al gesproken van de grootste natuurramp die het land in decennia getroffen heeft.

Schadevergoeding
De Britse oliemaatschappij BP, de uitbater van het lekkende boorplatform, neemt de volle verantwoordelijkheid voor de olievervuiling op zich. Het bedrijf belooft de schade te vergoeden van mensen die een gegronde klacht kunnen indienen. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano vindt dat BP meer middelen moet inzetten tegen de olievlek.

Nou, ja, tijdelijk, natuurlijk. Tot we weten wat de oorzaak was. Enneuh… gaan we er dan ook iets aan doen, mijnheer Obama?

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in energie, mensen, politiek, vervuiling en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Olieramp

 1. Neo Xirtam zegt:

  Stel je een pijp van anderhalve meter in doorsnede voor die ruwe olie spuit als een brandslang onder hoge druk vanuit de grootste olie- en gasreserve van de planeet. Met de beste technologie die de mens ter beschikking heeft, sloeg het boorplatform ‘Deepwater Horizon’ een gat in die reserve en werd hierdoor overweldigd. Als dit niet wordt behelst, zou het alle oceanen ter wereld kunnen vergiftigen.

  http://www.stomverbaasd.com/een-diepere-kijk-op-het-olielek-in-de-golf-van-mexico/

  Like

 2. Pingback: Flop! « Red Ons Leefmilieu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.