Ze leren het nooit!

Superonkruid bedreigt voedselproductie” las ik vandaag in de krant. Wat is er aan de hand? Roundup, de onkruidverdelger van het chemische bedrijf Monsanto, was blijkbaar het ultieme argument waarmee voorstanders van genetisch gemanipuleerd voedsel die ongein aan de man/vrouw wilden brengen.

Het goedje tast onkruiden aan maar laat de genetisch bijgestuurde soja, katoen of maïs ongemoeid. Het gif is ook bijzonder schadelijk voor de mens. Kijkkijk, wie had dat ooit kunnen denken? Dus als we eventjes die lijn doortrekken, giftig voor de mens, giftig voor vele soorten planten. Dus: giftig voor veel dieren ook. Kortom, weer een prima middel om de natuur nog wat meer om zeep te helpen, en onze gezondheid ook. Twee vliegen in één klap voor die van Monsanto. En hoe kan dat, dat zoiets ook maar toegestaan wordt? Wie maakt de wetten, wie ziet daar op toe? Ah, juist, politici. Dat zijn dus mensen die ofwel te dom zijn om iets anders (lees: nuttigs) te doen, ofwel zo corrupt dat ’t niet schoon meer is (belangen hebben in Monsanto of de landbouwindustrie vallen daar ook onder). Andere mogelijkheden zijn er niet, volgens mij. Maar u mag het mij altijd melden als u er andere ziet. Hoe het ook zij, dat de heren en dames politici uw gezondheid en het in stand houden van ons leefmilieu zeker niet voor ogen hebben is een feit. Dat is bij deze andermaal zonneklaar.

En wat blijkt nu verder? De natuur past zich aan! Wie had dat nu kunnen denken? Ene meneer Darwin daargelaten natuurlijk. Nu komen zeker 10 resistente soorten “onkruid” voor. Superonkruiden zijn naar verluidt ook al in Brazilië, China en Australië opgedoken.
De resistentie van de onkruiden dwingt de landbouwers andere landbouwtechnieken te gebruiken die arbeidsintensiever en dus duurder zijn. Zo moeten ze opnieuw dieper ploegen om het onkruid weg te werken. Hierdoor dreigt basisvoedsel als maïs en soja fors duurder te worden.

Euhm? Mais en soja, basisvoedsel? Ja, voor de kweek van dieren, ja. Dieren die dan door de mens opgegeten worden. Misschien wat meer veggiedagen invoeren?

En de oplossing die men voorstelt? Dat is natuurlijk evident. Men gaat een ander, waarschijnlijk nog sterker gif zoeken. Slim gevonden hé? Daar hebben ze vast erg lang moeten over denken. En de politieker? Die stond erbij, en keek ernaar (en vulde ondertussen goed zijn/haar zakken, want da’s het enige waar zo’n mensen wel goed in zijn).

Laten we de zaken nog eens op een rijtje zetten.

  • Soja, katoen en maïs worden genetisch gemanipuleerd, om resistent te zijn tegen een sterk gif, dat al de rest om zeep helpt. Wie kan mij garanderen dat er in die planten zelf niet zo’n gif terug te vinden is? Wat gebeurt er met het gif eens het wegspoelt van de akker? De rivier in en vandaar de zee in. Is er intussen niet voldoende aangetoond dat alle rommel vroeg of laat weer bij de mens komt? De twijfelaars kunnen het artikel over de zeeën en de erbarmelijke staat waarin ze zich bevinden eens lezen. Er is nog veel meer materiaal beschikbaar. Wie zoekt, die vindt. U zult niet hard hoeven zoeken naar materiaal omtrent de nefaste gevolgen van vervuiling allerhande, ook met pesticiden.
  • De natuur reageert en we krijgen resistent onkruid. Wat mij betreft een hoopvol gegeven. Die van Monsanto wisten dat natuurlijk niet dat dat zou gebeuren. Uiteraard. Genetica is een gesloten boek voor die mensen. Of misschien toch niet? En hun oplossing? Nog meer en sterker gif verspreiden. Waauw.

Serieus. Welk zinnig mens kan nu zoiets bedenken? Laat staan toestaan. De mens een rationeel wezen? U maakt een grapje neem ik aan? Dergelijke debielen maken dus overal ter wereld de dienst uit. Wanneer gaan de mensen dat eens inzien?

Misschien eens leren mét de natuur te werken, in plaats van tegen? De natuur heeft het laatste woord, beste mensen. Niet die idioten van de regering of andere onfrisse opportunisten als Monsanto.

Ik geef hieronder nog de ganse tekst van het artikel weer.

Het gold als een uniek aanvalswapen tegen vervelende en schadelijke onkruiden. Bovendien was Roundup het ultieme argument waarmee voorstanders van genetisch gemanipuleerd voedsel aan de man/vrouw wilden brengen. Intussen komen in 22 Amerikaanse staten zeker tien resistente onkruidsoorten voor waartegen de onkruidverdelger niet meer is opgewassen. Hierdoor zijn miljoenen hectares voor de teelt van soja, maïs en katoen bedreigd.
Roundup, de onkruidverdelger van het chemische bedrijf Monsanto, is intussen ook onder de generische naam glyfofosfaat beschikbaar. Het goedje tast onkruiden aan maar laat de genetisch bijgestuurde soja, katoen of maïs ongemoeid. Andere voordelen van Roundup zijn dat het gif een brede waaier van onkruiden aanpakt, dat het makkelijk toe te passen is en snel afbreekt. Roundup ‘beschermt’ vandaag 90 procent van de sojateelt en 70 procent van de katoen- en maïsproductie in de Verenigde Staten. Het gif is wel bijzonder schadelijk voor de mens.
Landbouwers moeten dan ieder jaar opnieuw die geselecteerde zaden kopen. Kassa kassa dus voor de chemische bedrijven die de onkruidverdelger en de commerciële zaden op de markt brengen. Het eerste geval van hardnekkig onkruid dat bestand was tegen Roundup, werd tien jaar geleden in een sojaveld in Delaware gevonden. Nu komen dus zeker 10 resistente soorten voor, zo meldt de New York Times. Superonkruiden zijn ook al in Brazilië, China en Australië opgedoken.
De resistentie van de onkruiden dwingt de landbouwers andere landbouwtechnieken te gebruiken die arbeidsintensiever en dus duurder zijn. Zo moeten ze opnieuw dieper ploegen om het onkruid weg te werken. Hierdoor dreigt basisvoedsel als maïs en soja fors duurder te worden. Chemische bedrijven werken aan nieuwe pesticiden die onkruiden verdelgen maar de commerciële teelten ongemoeid laten. De chemische cirkel is weer rond…

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in mensen, milieu, politiek, vervuiling en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ze leren het nooit!

  1. Pingback: Flop! « Red Ons Leefmilieu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.