Het grote uitsterven

Een eind geleden scheef ik er hier al over: de zeeën en de oceanen op deze (nog steeds, ondanks alles) mooie planeet doen het niet goed. U kunt het artikel hier vinden: Sea the truth.

En nu was er dit artikel in mijn favoriete gazet: Oceanen vertonen symptomen van grote uitroeiingsfasen.

Ik citeer het geheel even:

Onderworpen aan allerhande druk, van opwarming tot overbevissing, vertonen de oceanen op planeet Aarde verontrustende symptomen die ook aanwezig waren bij vroegere fasen van massale uitroeiing, zo waarschuwt een panel van 27 deskundigen in een vandaag gepubliceerd rapport.
De resultaten zijn “choquerend”, luidde de samenvatting van directeur Alex Rogers van het Internationaal Oceaanprogramma.
De experts uit zes landen bogen zich over de gecumuleerde effecten van allerhande druk op de wereldzeeën. “Wij hebben gemerkt dat de gevolgen veel erger zijn dan elk van ons zich had gerealiseerd vanuit zijn eigen (invals)hoek”, zei Rogers.

“Omstandigheden voor massale uitroeiing”
“De combinaties van uitgeoefende druk creëren omstandigheden die zijn teruggevonden bij elk van voorgaande massale uitroeiingen van soorten op Aarde”, concludeert het panel.

Tijdens de voorbije 500 miljoen jaar heeft onze planeet na natuurrampen vijf van dergelijke verwoestingen gekend en waarbij meer dan de helft van de bestaande species verdwenen.

“Oceanen houden wereld leefbaar”
De signalen op rood zijn de opwarmming en de verzuring van de oceanen, die tot een te zwak zuurstofgehalte leiden. De wereldzeeën riskeren in een fase van uitroeiing van mariene species te komen.

Ook maken de deskundigen zich zorgen over ondere andere de overbevissing en de vervuiling van de oceanen met allerlei stoffen.
Het panel waarschuwt dat de oceaan “het grootste ecosysteem ter wereld is en onze wereld leefbaar houdt”.

De commentaar van een zelfverklaarde specialist terzake spreekt ook boekdelen:

Als dit de voorbije 500miljoen jaar al 5 keer gebeurd is, wat is dan eigenlijk het probleem ? Dan is het nu gewoon de 6de keer. Ohja, maar de 6de keer is op kap v/d belastingbetaler ten voordele v/d milieumaffia. . Dus voor de aarde is dit geen enkel probleem, die hersteld zich wel, desnoods zonder ons ‘mensen’ !

Laten we dus maar lekker doordoen. Soms ben ik zelfs geneigd om dit standpunt ook maar te verkondigen. Misschien zou ’t wel helpen. De mensen vertellen dat ze wat meer moeten oppassen helpt in ieder geval niet veel. Toch niet bij het gros van de mensheid…

Zou het grote uitsterven echt begonnen zijn? Onze kinderen en kleinkinderen gaan interessante tijden tegemoet. Ze zullen ons zeker dankbaar wezen, dat we niet alleen het land onnoemelijk bevuild hebben, de lucht vergiftigd en de zee als grote vuilbak beschouwd hebben… Maar ja, na ons de zondvloed, natuurlijk. Het zou best eens waar kunnen wezen.

Oh ja, BP treft geen schuld, natuurlijk. Net zo min als TEPCO. Of…Maar het blijft een feit dat we het met z’n allen blijven toelaten.

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in mensen, milieu, overbevolking, vervuiling en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het grote uitsterven

  1. Pingback: De horror van GM | Kristallen Bol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.