Noah, where art thou?

Waar is die vent met zijn ark als ge hem nodig hebt? Hij komt in verschillende verhalen voor, tot in de Suske & Wiske albums toe (het album “De adellijke ark”, voor de nieuwsgierigen). En in zowat alle werelddelen kun je wel een dergelijk verhaal horen. Me dunkt dat het tijd wordt dat de mens zijn bootje weer eens van een nieuw laagske verf voorziet, want binnenkort kan ie weer aan de slag. Met wat er tegen dan nog van diersoorten overblijft kan ’t geen probleem zijn om van elk een paar in die ark te krijgen.

We kunnen het overal wel lezen, we kunnen ’t soms zelf zien, we kunnen zelf de data bestuderen, etc… Maar nog steeds is er niets aan de hand. We hebben nog steeds zogenaamde klimaatsceptici. Die zijn ruwweg onder te verdelen in twee kampen. Volgens de eerste soort is er niets aan de hand. De tweede soort is wat meegaander, en geeft toe dat er rare dingen gebeuren, maar dat komt zeker niet door ons. Beide strekkingen geven natuurlijk carte blanche om maar door te doen zoals we bezig zijn. Zelfs al worden de berichten alarmerender met het jaar (al ben ik de eerste om toe te geven dat je krantenartikelen met een ferme korrel zout dient te nemen).

Anyway: de twee onderstaande artikelen geven mooi de trend weer. De commentaren erbij doen dat evenzeer…

Mauritaanse hoofdstad bedreigd door zee.

Mauritaanse hoofdstad bedreigd door zee

Al vijf jaar lang wordt de Mauritaanse hoofdstad geteisterd door de stijging van de zeespiegel. Er zijn steeds meer overstromingen, sommige zones van de stad veranderen in moeras en steeds meer huizen verzakken of storten in. Volgens sommige studies zou de stad in 2050 helemaal verdwenen zijn onder de zeespiegel.
De Mauritaanse hoofdstad Nouakchott heeft steeds meer te kampen met de gevolgen van de stijging van de zeespiegel. In het begin van dit jaar moesten heel wat mensen hun huizen verlaten omdat verschillende zones volledig blank stonden. Zij vragen nu om compensatie van de regering en de projectontwikkelaars. De Mauritaanse president Mohamed Abdelaziz bezocht het rampgebied in april en richtte een comité op, maar die moet nog verslag uitbrengen.

Moktar Kane is één van de slachtoffers van de overstromingen. Hij heeft ongeveer 138.000 euro betaald voor een laaggelegen stuk grond. Nu moeten hij en nog 467 andere gezinnen uit de buurt een afvoer aanleggen om het afvalwater weg te krijgen. Hiervoor eisen ze een tussenkomst van de regering of de projectontwikkelaars. De projectontwikkelaars ontkennen alle verantwoordelijkheid: volgens hen was het bij de verkaveling van de percelen in 1982 al duidelijk dat grote delen zich onder de grondwaterspiegel bevonden.

Verdwenen in 2050
Uit recente studies van de Mauritaanse overheid blijkt bovendien dat bijna 80 procent van de volledige oppervlakte van Nouakchott binnen minder dan tien jaar permanent onder water zou komen te staan. Volgens bepaalde voorspellingen zou de stad tegen 2050 zelfs helemaal verdwenen zijn onder de zeespiegel. Directeur van de plaatselijke milieudienst Oulf Lefdal legt uit: “Nouakchott ligt een halve meter onder de zeespiegel. De zee rukt op naar de stad met een snelheid van 25 meter per jaar.”

Volgens de plaatselijke ngo Actie voor Rationeel Milieubeheer speelt de aanleg van de haven een grote rol: de vorm van de kust is ingrijpend veranderd waardoor de minste stijging van het zeewater overstromingen veroorzaakt. Na de bouw van de haven is niet minder dan 15 kilometer natuurlijke dijk verdwenen door winderosie. Een Chinese firma is er nu nieuwe dijk aan het bouwen.

Zand weggraven
Daarnaast wordt te veel zand van het strand weggegraven door bouwfirma’s: er zijn achttien bressen geslagen in de duinzone die het binnenland beschermt voor overstromingen. De Mauritaanse overheid heeft 5,6 miljoen euro geïnvesteerd in een project dat de duinen moet herstellen.

Experts vrezen echter dat Mauritanië de middelen niet heeft om het hoofd te bieden aan de situatie. De ernst ervan werd trouwens pas erg laat ingezien. “Wat nu volgt hangt helemaal af van de evolutie van het klimaat en de opwarming van de aarde”, zegt Oulf Lefdal.

Poolijs schrikwekkend snel aan het smelten deze zomer.

Poolijs schrikwekkend snel aan het smelten deze zomer
Record van 2007 gebroken, in 2030 geen ijs meer op Noordpool in de zomer

De Noordpoolkap smelt deze zomer aan een recordtempo. Dat blijkt uit metingen van het US national Snow and Ice Data Centre (NSIDC), de autoriteit aangaande. Het zee-ijs is de jongste tien dagen verdwenen aan een snelheid van 150.000 km² per dag. Het staat nu volgens de wetenschappers vast dat tegen 2030 – over nog geen 20 jaar dus – tijdens de zomer al het zee-ijs aan de Noordpool zal smelten.

Dat het zo snel gaat, heeft drie hoofdoorzaken: een gemiddelde temperatuur die in de Arctische gebieden tot vier graden hoger ligt dan normaal, de elk jaar afnemende dikte van de ijskap als gevolg van global warming én het feit dat het water dat van de Atlantisch Oceaan in de Arctische Zee vloeit ook elk jaar warmer wordt.

Dunner
Momenteel is in een gebied van 8,5 miljoen km² nog ongeveer 15 procent van de zee bedekt met ijs, en daarmee is het vorige laagterecord van 2007 gesneuveld. Het NSDIC leidt dat af uit satellietbeelden. Het University of Washington Polar Science Center, gespecialiseerd in de meting van de dikte van het poolijs, stelt ook vast dat het ijs nooit dunner was sinds de metingen begonnen.

40 jaar vroeger
“Dus niet alleen het gebied dat bedekt is met poolijs wordt steeds kleiner, het wordt ook almaar dunner”, zegt Mark Serreze, directeur van het NSDIC. “Dat betekent dat een paar warme dagen ineens voor veel meer gesmolten ijs kunnen zorgen. Sommige jaren zal dat nog sneller gaan, andere niet, maar je kan wel stellen dat tegen 2030 het poolijs tijdens de zomer zal verdwijnen.” Dat is 40 jaar vroeger dan in het rapport van het Klimaatpanel staat, dat ondertussen bijna vijf jaar oud is.

De opwarming van ons klimaat gaat veel sneller aan de polen. In de koudste gebieden is de gemiddelde temperatuur 4 graden gestegen tegenover ongeveer 1 graad gemiddeld in onze contreien.

Warmere zee
Eén van de redenen dat het almaar sneller gaat is de temperatuur van de zeestroom die water uit de Atlantische Oceaan langs de kust van Groenland door de Fram Straat naar de Poolzee stuurt. Die was nooit warmer in de jongste 2.000 jaar stelde een team onder leiding van Robert Spielhagen van de Universiteit van Mainz vast.

Het stuk zee tussen de Svalbard-archipel en Groenland is de jongste 100 jaar bijna 2 graden warmer geworden. Het is nu ook anderhalve graad warmer dan tijdens de periode 900-1300, de fameuze warme periode in de Middeleeuwen.

Noordpoolijskap nu helft kleiner dan in 1950
Computersimulaties door Nasa tonen ondertussen aan dat het verdwijnen van het ppolijs geen constant, evenredig proces is. Sommige jaren gaat het, door extra warme zomers bijvoorbeeld, sneller dan in koude zomers. Maar de trend is wel degelijk neerwaarts. En zo is de Noordpoolijskap nu in de zomer al de helft kleiner dan in 1950.

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in klimaat, mensen, milieu, overbevolking en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.