Valse groentjes en (vieze) papieren…

Ik erger mij er groen aan, aan die zogenaamde groene jongens voor wie uiteindelijk alleen de winst telt. Er daar zijn er velen van…

De laatste nieuwe die de rij komt vervoegen is een “handelsonderneming” die “Bio-Best” heet. Ze levert toiletpapier dat gemaakt is van stro aan natuur- en reformwinkels. Op het eerste gezicht een prima idee, denk ik dan. Tot ik wat verder in het artikel lees dat het gemaakt wordt in… China.

Laten we eerst even dat artikel citeren:

Bio-Best levert toiletpapier dat gemaakt is van stro aan natuur- en reformwinkels. Volgens directeur Bas Wouters van de handelsonderneming hoeven daarvoor geen bomen te sneuvelen, zoals wel gebeurt bij toiletpapier dat gemaakt is van hout.
Hij zei dat het nieuwe product in het assortiment ecologisch verantwoord is. Het toiletpapier wordt gemaakt in China en de grondstof komt van Chinese akkerbouwers, die tot nu toe stro verbranden als overbodig afval.

Wouters mikt op een marktaandeel van 2 tot 3 procent van de 850 miljoen rollen die Nederlanders er jaarlijks doordraaien. Naast toiletpapier worden ook producten als tissues, servetten en handdoeken geleverd die gemaakt zijn van stro.

China dus. Een land dat vooral bekend staat wegens zijn milieuvriendelijkheid. Hier hebben we natuurlijk geen stro. Kennen we in Europa niet, meneer. Zoals met zoveel dingen is het waarschijnlijk goedkoper om het daar te laten maken en dan naar hier te transporteren, omdat de milieukosten van zo’n transport niet in rekening gebracht worden. Maar het is zeker “ecologisch verantwoord”. Ahum…

Omdat het ook niet allemaal kommer en kwel is met die Nederlanders, het volgende verhaal over hennep:

In Nederland geraken steeds meer koeien aan de hennep. Vezelhennep wel te verstaan. Dat gewas wordt steeds vaker verbouwd als grondstof voor de textielindustrie. Maar ook koeien lusten ervan.

Enkele Brabantse boeren zijn twee jaar geleden beginnen experimenteren met vezelhennep als veevoeder en de ervaringen zijn overwegend positief. Dit jaar zouden ongeveer dertig veehouders hun koeien hennep voorschotelen.

Weinig THC

In het noorden van Nederland kijkt niemand meer op van de uitgestrekte hennepvelden. Er is naar schatting 2.000 hectare aangeplant. Vezelhennep is niet de hennep die in de coffeeshop ligt. Vezelhennep bevat maximaal 0,2 procent THC, de werkzame stof van cannabis. “Je moet 8 hectare vezelhennep roken om in hogere sferen te raken”, zegt veevoerspecialist Mark de Beer die Nederlandse melkhouders adviseert.

Vezelhennep is voor de koeien een alternatief voor bijvoorbeeld stro en een aanvulling op de bulk gras of maïs. Het vezelrijke supplement stimuleert het samentrekken van de pens en verbetert de spijsvertering.

Hennep is blijkbaar een zeer interessant gewas.

Naast het aan de koeien geven – pure verkwisting, vanuit mijn vegetarisch standpunt – kun je ook kleren van maken van de “primaire vezels”. Die primaire vezels zijn de lange, sterke vezels die in de lengte rond de houtachtige kern van de stengel groeien. Wanneer hennep is geoogst worden de vezels van de stengel afgehaald. Dit gebeurt door de stengels enkele weken op het veld te laten liggen en door de invloed van regen, bodemvocht en bacteriën de vezels van de stengel worden losgemaakt. Dit proces heet “dauwroting”. De vezels zijn gemiddeld 20 cm lang. De vezels kunnen worden gesponnen of geweven tot een goede linnenachtige stof. De stof is stevig en geschikt voor het maken van kleding, meubelenstoffering, tassen, zeilen, enz. Hennepvezels kunnen ook gemixt worden met wol, katoen, linnen of andere vezels. Hierdoor kan de stof sterker worden en kan het comfortabeler worden om te dragen.

Je kunt ook papier maken van de zogenaamde ‘kernvezels”. Kernvezels komen van de slappe, houtachtige stengel van de hennepplant. Dit papier kan enkele malen meer gerecycled worden dan papier wat gemaakt is van hout. Omdat hennep veel minder houtstof (ligine) bevat kan van hennep met minder chemicaliën pulp worden gemaakt. De pulp wordt gebruikt om papier van te maken. De pulpopbrengst van een hectare hennep is viermaal groter dan die van een hectare dennenbos. En het spreekt voor zich (hoop ik) dat zo’n veld hennep wat sneller groeit dan een bos. En toch is houtpulp goedkoper. Een mens vraagt zich af hoe dat kan…

De kernvezels absorberen overigens ongeveer twee keer zoveel water dan houtkrullen en zijn hierdoor een perfecte ondergrond voor dieren en voor in de tuin. Bovendien kunnen ze door de grote hoeveelheid aan cellulose gebruikt worden bij het maken van plastics (vezelversterkte kunststof).

De zaden van de plant zijn ook eetbaar, en je kunt er olie uitpersen.
Hennepzaden zijn goede bron van eiwitten en zijn volgens sommigen beter te verteren dan sojabonen. De gepelde zaden kunnen worden geroosterd of kunnen in veel verschillende voedingsmiddelen worden gebruikt. Ze worden nu reeds gebruikt in diervoer.
De zaden van hennep bevatten 25 tot 35 procent olie en bevat veel (80 %) essentiële vetzuren in een optimale verhouding: 55% linolzuur (linoleic / omega-6), 22% alfa-linoleenzuur (linolenic acid / omega-3) en 3% gamma-linolenic acid (GLA). De koudgeperste olie is licht groen en heeft een lichte grassmaak. Deze olie kan voor veel gerechten worden gebruikt zoals tofu en kan samen of in plaats van olijf-, walnoot- en zonnebloemolie worden gebruikt.

Al bij al een nuttig plantje dus. Degenen die wat meer willen weten over toepassingen en mogelijkheden kunnen het POVLT “state-of-the-art” rapport over hennep van de provincie West-Vlaanderen lezen (PDF).

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in mensen, milieu, oplossingen, vegetarisme en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.