Het trias en nu…

Er is onlangs een paper gepubliceerd waarin een onderzoek beschreven staat naar de gevolgen van koolstofdioxide uitstoot op het klimaat in het trias. En de gevolgen daarvan voor het leven op aarde. De paper is getiteld “Atmospheric Carbon Injection Linked to End-Triassic Mass Extinction”.

Het onderzoek werd gedaan door mensen uit Utrecht. Het persbericht gaat als volgt:

Planten en dieren stierven massaal uit door vrijkomen methaan

De klimaatopwarming die 200 miljoen jaar geleden een massa-extinctie veroorzaakte, hangt samen met grote hoeveelheden methaan in de atmosfeer. Het methaan, een veel sterker broeikasgas dan CO2, kwam waarschijnlijk vrij uit de zeebodem nadat vulkanisch CO2 een relatief kleine opwarming van het klimaat had veroorzaakt. Dit concluderen paleoecologen van de Universiteit Utrecht uit hun onderzoek, dat zij 22 juli publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Spore 200 miljoen jaar oud

Aan het einde van het zogenaamde Trias-tijdperk, rond 200 miljoen jaar geleden, zorgde het op grote schaal vrijkomen van koolstof in de atmosfeer voor extreme klimaatverandering en verzuring van de oceanen. Hierdoor veranderde de biodiversiteit op het land en stierf meer dan de helft van de soorten in de oceanen uit. Tot nu toe werd deze massa-extinctie voornamelijk toegeschreven aan broeikasgassen die waren vrijgekomen bij grootschalige vulkanische activiteit. Het nieuwe onderzoek laat nu zien dat deze vulkaanuitbarstingen waarschijnlijk slechts de aanleiding zijn geweest.

Versterkend effect

De onderzoekers bestudeerden de samenstelling van de oeroude atmosfeer door de koolstofisotopen te bepalen in bladeren van fossiele planten. Hieruit concludeerden ze dat naast de CO2 uit vulkaanuitbarstingen, enorme hoeveelheden methaan zijn vrijgekomen. Verder vonden de wetenschappers pollen en sporen van 200 miljoen jaar geleden die duiden op een sterke opwarming van het klimaat. “Het vrijkomen van CO2 door vulkaanuitbarstingen heeft de oceanen waarschijnlijk genoeg opgewarmd om het broeikasgas methaan uit de bodem los te laten”, aldus hoofdonderzoeker Micha Ruhl. “Hierdoor ontstond een versterkend effect met als gevolg een klimaatopwarming die vele soorten planten en dieren niet overleven”.

Huidige CO2-uitstoot verontrustend

Het onderzoek wijst erop dat de hoeveelheid koolstof die tegenwoordig vrijkomt uit fossiele brandstoffen, in het verleden een sterke verandering van klimaat en een wereldwijde massa-extinctie tot gevolg had. Ruhl: “De mensheid zorgt momenteel voor het vele malen sneller vrijkomen van broeikasgassen dan de vulkanen in de periode van massa-extinctie. Als de huidige temperatuur van de oceanen hierdoor over een grenswaarde gaat, komt de stabiliteit van het methaan in de zeebodem weer in gevaar. Hierdoor kan de klimaatverandering plotseling enorm versnellen.”

Wat vooral interessant (en zorgwekkend) is de laatste paragraaf. Maar aangezien we als mensheid zelden lering trekken uit de geschiedenis…

Zolang we maar concurrentieel blijven, natuurlijk.

Als zijn er soms wel wat positieve geluiden.

Elektriciteitsnet minder belast door nieuw lichtplan

Een miljoen spaarlampen van 50 watt, of de belasting van het elektriciteitsnet door 50.000 gezinnen. Dat is het vermogen dat door het nieuwe lichtplan op de Vlaamse snelwegen minder verbruikt zal worden. Dat blijkt uit een schatting van netbeheerder Elia.
Vanaf vanavond gaat het licht uit op het grootste deel van de Vlaamse autosnelwegen. Enkel aan op- en afritten, plaatsen waar de afstand tussen op- en afritcomplexen minder dan drie kilometer is en daar waar de federale politie en het Agentschap Wegen en Verkeer het nodig achten, blijft de verlichting branden.

Nieuw lichtplan

Elia geeft mee dat de verlichting op Belgische snelwegen een vermogen van 120 megawatt op het electriciteitsnetwerk inneemt. De netbeheerder schat dat door het nieuwe lichtplan van minister van Mobiliteit Crevits (CD&V) zo’n 50 megawatt aan vermogen minder verbruikt zal worden. Dat is het vermogen van 1 miljoen spaarlampen van 50 watt, of de belasting van het net door 50.000 gezinnen, schat Elia.

Geen problemen op het net

In de zomer brandde het licht op de Vlaamse snelwegen tussen 22 uur en middernacht. Het nieuwe lichtplan zou op die tijd in totaal ongeveer 100 megawattuur besparen. Het mindere verbruik zal geen problemen op het net veroorzaken, meldt Elia nog.

Iets wat in andere landen al lang zo is, of nooit anders is geweest.
Beter laat dan nooit? Ik denk: too little, too late. Misschien heb ik ongelijk.

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in klimaat, milieu, vervuiling en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.