No shit!

Of toch? Dit stond onlangs te lezen in mijn favoriete gazet: Studenten produceren biokolen uit menselijke uitwerpselen. Goed idee, en hun manier is zeker nieuw. Maar het idee an sich is dat niet. Bemesting is al eeuwen oud, en de nieuwe composttoiletten zijn lang zo nieuw niet (van begin de jaren ’70 van vorige eeuw, op z’n minst). Wel nogal onbekend, en dus ook onbemind.

Laten we beginnen met de Duitse studenten:

Studenten van de Technische Universiteit Berlijn hebben een procedé ontwikkeld waarmee uit menselijke faecaliën biokolen kunnen geproduceerd worden. Van juli tot september zal de techniek in een Berlijnse broeikas getest worden en bij succes komend jaar in Tanzania gebruikt worden.
De kolen dienen als bemestingsmiddel voor de landbouwgronden en zijn wegens hun poreuze eigenschappen geschikt als waterreservoir en de bescherming tegen erosie, verklaarde een woordvoerder van de hulporganisatie “Ingenieurs zonder Grenzen”, Volker Eiselein. Met de nieuwe techniek zullen de faecaliën, die tot nog toe vaak onbehandeld in het milieu terechtkomen, hygiënisch gezuiverd worden en bij hoge temperatuur verkoold.

Deze zogenaamde carbonisering zal aan biogasinstallaties gekoppeld worden, die de studenten eveneens hebben ontwikkeld. “De restsubstraten van de installatie worden dan met de gezuiverde faecaliën vermengd en dan verder opgewerkt”, zegt Eiselein. De daartoe benodigde hitte komt uit de biogasinstallatie.

Het werk van de Berlijnse “Ingenieurs zonder Grenzen” concentreert zich sinds 2006 op de regio Kagera in Tanzania. In samenwerking met de organisatie “Mavuno Project” hebben ze verschillende projecten voor water- en energievoorziening verwezenlijkt.

Goed gedaan van de jongens en meisjes. Hoogtechnologisch en zo van die dingen. Kan ik als ingenieur alleen maar toejuichen. Maar… kijk eens hier: http://www.composttoilet.be/. Volgens die site zitten we al aan de zesde generatie van die dingen.

De voordelen zijn legio. Ze zijn zowat overal te gebruiken, gemakkelijk te installeren, en bij veel modellen heb je noch water, noch elektriciteit nodig. In extremis kun je er zelfs zelf één maken! Dat klinkt u misschien wat lacherig in de oren, maar als ik het u dit voorschotel: “Ontlastingszwembad” bedreigt drinkwater Haïti denkt u daar misschien (hopelijk zelfs) al enigzins anders over.

Even een stukje aanhalen uit dat artikel:

Uitwerpselen zijn de belangrijkste drager van de cholerabacterie. De eerste infectie kwam waarschijnlijk van ontlasting in een rivier, maar het gevaar is niet geweken, want er is geen enkele plaats in Haïti met riolering of zuiveringsinstallatie. Slechts 19 procent van de bevolking heeft toegang tot een toilet of een latrine.

Dus die dingen zijn niet alleen hier nuttig, maar ook en vooral in ontwikkelingslanden kunnen ze voor een hygiënische revolutie zorgen. Dank zij het composteringsproces krijgen ziekteverwekkers geen kans.
Met als bijkomend voordeel dat je er de grond mee kunt bemesten. Ook al geen luxe in vele streken.

En met toenemende waterschaarste in het vooruitzicht is het misschien slimmer om wat minder water te verspillen. Daar komen die dingen dus ook aardig van pas.

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in mensen, milieu, oplossingen, overbevolking en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.