Sea shepherd versus massaslachting op de Faroereilanden

De wreedheid van de mens kent geen grenzen. Men zegt dit soms wel eens. En als ik naar het nieuws kijk en zie wat we elkaar en de dieren aandoen, dan kan ik bijna niet anders dan dit volmondig toestemmen.

Neem nu eens wat er zich afspeelt op de Faroereilanden. Naar jaarlijkse traditie worden grienden (de tweede grootste dolfijnensoort) op gruwelijke wijze afgeslacht. De dieren worden in groepjes naar laag water gedreven, hierna slaat met een trekhaak in hen en sleurt ze doodleuk op het droge. Daarna worden ze gewoon bij levende lijve in stukken gesneden, het kan soms tot bijna 20 minuten duren voordat ze dood zijn.

Sea Shepherd

De dieren worden met tientallen tegelijk naar laag water gedreven, mannen steken haken in hun luchtgaten en trekken hen zo aan wal. Daar worden ze achter de kop gesneden, minutenlang duurt het eer de ruggengraat wordt doorgehakt of doorgezaagd. De dieren leveren een doodstrijd die tot twintig minuten kan duren.

Ik vraag mij trouwens af of na het doorsnijden van de ruggengraat de dood wel zo vlug intreedt. Het is niet omdat je ruggengraat naar de knoppen is, dat je al dood bent.

De jacht is niet alleen bijzonder wreed, nuttig lijkt het mij ook allerminst:

Niet alleen heeft de jacht, de zogenaamde ‘grind’, amper economisch nut, het vlees van de dieren is ook vergiftigd met zware metalen en PCB’s en dus ongeschikt voor menselijke consumptie.

Wat mij ook bijzonder opvalt is dat de regering van deze eilanden het gruwelijk afslachten van grienden zonder pardon goedpraat:

Hoewel dierenrechtenorganisaties al jarenlang de jacht op grienden veroordelen als gruwelijk en onnodig, oordeelt de regering van de Faroer dat de traditionele slachtmethode “menselijk is” en “een integraal onderdeel van onze cultuur”.

Er zijn natuurlijk mensen die alles kunnen goedpraten als het in hun kraam past. Een doodstrijd van twintig minuten is niet humaan, dat is monsterachtig. En zelfs nog erger dan stierenvechten wat mij betreft. Een gewoon slachthuis is ook geen pretje (en ik eet geen vlees), maar als de koe een pin door zijn hoofd krijgt geschoten – en dit ‘goed’ is gedaan – zal het dier nog altijd een stuk minder afzien dan een grien waar ze zonder pardon met messen de ruggengraat bij volle bewustzijn zitten door te snijden. Er zijn gradaties en wreedheid en onnodig leed, en wat ik hier lees slaat echt wel alles.

Eens de dieren in laag water belanden, krijgen ze haken in hun blaasgaten en worden ze in hun nek gesneden met traditionele messen van ongeveer 17 cm lang. Dat veronderstelt meerdere snijwonden, pas als de slagaders en de ruggengraat doorgesneden zijn, verliezen de dieren het bewustzijn en sterven ze van het enorme bloedverlies. Dat tafereel kan uren duren,

Er zijn jammergenoeg ook meer dan genoeg filmpjes te vinden over deze massaslachting op de Faroereilanden:

De organisatie Sea Shepherd voert actie tegen deze praktijken via de campagne ferocious isles

De site van Sea Shepherd is zeker een bezoekje waard.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Sea shepherd versus massaslachting op de Faroereilanden

  1. Pingback: Grienden afgeslacht na vertrek Sea Shepherd | Red Ons Leefmilieu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.