Een verklaring?

Eén van mijn interesses behelst de toekomst. Niet alleen ben ik uitermate geïnteresseerd in wat er binnen 10, 20 of 100 jaar hier te beleven zal vallen (al zal ik dat laatste waarschijnlijk niet halen), maar ik kijk ook graag eens naar voorspellingen van vroeger, en wat daarvan bewaarheid geworden is. Daarom heb ik nog een andere site die meer algemeen met toekomst te maken heeft. Die heet – vrij toepasselijk (vind ik toch) – Kristallen Bol. Het is een projekt waar ik maar heel af en toe mee bezig ben, maar het is een interessante bezigheid, en best amusant ook.

Onlangs echter stootte ik op een paar filmpjes uit de jaren ’50 van vorige eeuw. Het eerste heet”Out of this world” maar ik heb het “De horror van GM” genoemd. Op een bepaald moment hebben ze ’t over de kolonisatie en exploitatie van de zuidpool. Dan zijn er beelden van het regenwoud, met de commentaar dat dit eens zal wijken voor landbouwgrond (wat effectief gebeurd nu). Ze hebben ’t ook over exploitatie van de zeeën, die ze een onuitputtelijke bron van voedsel en grondstoffen vinden. Duidelijk dat ecologie niet aan de orde was toendertijd. Wat echt erg is, is dat veel van die dingen echt uitgekomen zijn, met desastreuze gevolgen. En dat is louter en alleen te danken aan de manier van denken die in dat filmpje tentoongespreid wordt.

Het tweede is een filmpje over wat ik “Het plastieken kot van Monsanto” genoemd heb. Dat is namelijk precies wat het is. Een huis “van de toekomst” dat voor een heel groot deel uit plastiek opgebouwd is. Uiteraard is het een promofilmpje van Monsanto, een bedrijf dat toen blijkbaar al enig Machiavellisme aan de dag legde.

Nu zou u me natuurlijk voor de voeten kunnen werpen dat ik niet geheel eerlijk ben, en dat ik die dingen moet bekijken in de tijdsgeest. U heeft gedeeltelijk, maar niet meer dan gedeeltelijk, gelijk. Wat er fout zit in dat ideeëngoed van toen is een absoluut gebrek aan respect voor de natuur (iets wat hedentendage nog bij veel mensen grondig ontbreekt). En daar heb ik totaal geen respect voor. Kortzichtigheid is niet te vergeven, en al helemaal niet als die kortzichtigheid ons allen, en zelfs onze kinderen en kleinkinderen raakt (ik heb zelf geen kinderen, by the way).

Dus misschien heb ik (eindelijk) een gedeeltelijke verklaring gevonden voor de nogal deplorabele toestand van ons leefmilieu. Het gedachtengoed van vlak na de oorlog. De “geweldige” jaren ’50 en ’60 van onze vorige eeuw, toen alles kon, en vooral mocht. En waar dat onnuttig oerwoud plaats moest ruimen voor nuttige landbouw en veeteelt. Waar de zeeën en oceanen zonder probleem uitgebuit konden worden. Waar olie niets kostte en plastic het wondermateriaal was. De gevolgen van de promotie van plastic zijn wel duidelijk, denk ik? Ben ik tegen plastic? Nee, zo zwart-wit is het allemaal niet. Waar ik wel tegen ben is bijvoorbeeld wegwerpplastic (drinkbekers die maar één keer gebruikt worden, zakjes, verpakkingen, etc…).

Het idee van toen (en nog steeds) dat we de natuur moeten temmen en misbruiken – sommigen zeggen gebruiken (de bijbel verkondigt ook al zoiets, de mens staat boven alles) – mag stilletjesaan verdwijnen. We moeten werken met de natuur, niet ertegen. Dat levert niet alleen veel meer op, maar ’t kost ook minder. Minder werk, minder energie, minder vervuiling… Maar blijkbaar is zo’n simpele redenering nog veel te moeilijk voor velen.

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in mensen, milieu, overbevolking, politiek, vervuiling en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.