Achterlijke barbaren

Wie mij kent weet dat ik niet veel op heb met godsdienst. En ook niet met wreedheid. Wie de geschiedenis kent, weet dat die twee begrippen nogal vaak samen voorkomen. De christenen zijn intussen wat kalmer geworden (waarschijnlijk omdat ze als groep – en dan spreek ik over de harde kern van gelovers – een minderheid zijn). De meeste moslims, die leven duidelijk nog in het stenen tijdperk, ze komen dan ook oorspronkelijk uit onderontwikkelde landen (en daar rekenen we ook de olie-exporterende landen bij). Godsdienst en wetenschap gaan niet goed samen (dat kun je ook aan de geschiedenis zien). En wat erger is, ze importeren hun gebruiken ook naar de (ietwat) meer beschaafde wereld.

Eén van die barbaarse toestanden is natuurlijk het onverdoofd slachten. Wat las ik gisteren in mijn onvolprezen gazet? Dit dus: “Antwerpse moslims boycotten verdoofd slachten“. Ik citeer het hele geval maar even:

De Antwerpse moslimgemeenschap is een boycot gestart tegen de slachtlijn die de stad Antwerpen ter beschikking stelt voor het Offerfeest komende zondag. Schapen worden dan eerst verdoofd vooraleer ze gekeeld worden en doodbloeden, aldus Gazet van Antwerpen.
De moslimgemeenschap is echter niet te spreken over de maatregel. Vertegenwoordigers brachten eerder al stadsfolders over het ritueel slachten terug naar het stadhuis.

In de stad Antwerpen hangen op verschillende plaatsen nu ook affiches uit. Ze werden uitgedeeld door de Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen (UMIVPA). De affiche, ondertekend door UMIVPA-voorzitter Abdelouahab Tuani, spoort aan tot een boycot van de alternatieve slachtlijn die de stad heeft ingesteld.

De Unie groepeert in totaal 28 moskeeën, het merendeel Marokkaanse. 18 daarvan bevinden zich in Antwerpen.

Nu, veel mensen denken dat dit tegen de belgische wet is. Dat is het niet: de wet van 14/08/1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren voorziet verplichte verdoving, maar laat een uitzondering toe voor godsdienstige riten. Godsdienst en wreedheid, daar gaan we weer. Het zou me geen moment verbazen dat de toenmalige CVP / PSC daar mee een handje in had. Je hoeft geen moslim te wezen om een achterlijke barbaar te zijn. En uiteraard zijn niet alle moslims achterlijke barbaren.

Dat het heilig boekske van de moslims – wat de meesten onder hen waarschijnlijk nog nooit gelezen hebben, net als veel christenen nooit meer dan een paar pagina’s uit hun heilig boekske gelezen hebben – er niet op staat om de dieren te kelen, dat zien we gemakshalve maar even over het hoofd. Zolang ze hun wreedheid maar ergens op kunnen botvieren. En op wat beter dan onschuldige dieren, die toch niets kunnen terugdoen? Dat heet dan traditie.

Wat dat betreft, ook de joden met hun koosjere slacht zijn in hetzelfde bedje ziek. Een paar maand geleden was er in Nederland een voorstel om komaf te maken met die religieuze nonsens. U kunt er vanalles over lezen in bijvooorbeeld de nederlandse Volkskrant. Ik citeer even een stukje:

‘De brandende kwestie die uniek is voor deze conferentie is de shechita, de koosjere joodse methode van ritueel slachten’, aldus de Poolse rabbijn Michael Schudrich. Hij noemt het Nederlandse voorstel ‘een groot misverstand’. Volgens Schudrich is de bijna 4000 jaar oude traditie van het koosjer slachten ‘een van de meest humane methoden voor het slachten van een dier – het sterft binnen seconden.’

Me dunkt dat de rabijn eventjes een cursus moet gaan volgen. Ik vermoed dat de hersenen het nog een eindje volhouden. En een “bijna 4000 jaar oude traditie”? Ferm! Hoog tijd dat we even overstappen naar meer beschaafde dingen, na 4000 jaar barbarij, nee?

En ook hier weer nog wat religieuze non argumenten:

Alleen de confessionele partijen CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen omdat een verbod de vrijheid van godsdienst raakt.

Zo? Vrijheid van godsdienst is ook vrijheid om aan dierenmishandeling te doen? Wel, laat ik het even uitbreiden. Mijn zopas uitgevonden godsdienst gebied mij om andersgelovigen en politici af te schieten (niet erg origineel, gepikt uit torah, bijbel en koran, maar soit). Even zien of dit ook mag onder het mom van vrijheid van godsdienst. Ik heb een donkerbruin vermoeden van niet. Dan maar even de vraag waar die vrijheid van godsdienst en wreedheid precies stopt, gelovige medemensen van CDA, ChristenUnie en SGP? Te moeilijke vraag, waarschijnlijk…

Voor de nieuwsgierigen, onverdoofd slachten is intussen wel degelijk verboden in Nederland, net als in de Scandinavische landen.

Nu, niet alleen moslims en joden hebben boter op het hoofd. De Spanjaarden (ondanks het feit dat ze EU-lid zijn ook een semi-ontwikkelingsland) spannen als Europeanen waarschijnlijk wel de kroon als het aankomt op dierenmishandeling uit traditie (ze mogen trots zijn op dergelijke tradities). Iedereen kent natuurlijk het stierenvechten, waarbij een stier eerst afgemat wordt, en zijn nekspieren uitgeschakeld worden, om daarna uiteindelijk laffelijk neergestoken te worden. Tot mijn vreugde wint de stier ondanks dat soms toch nog eens. Om heel eerlijk te zijn, Catalonië heeft in 2010 het stierengevecht wettelijk verboden (van kracht in 2012, maar in de winter doen ze dat niet, dus het is intussen effectief verleden tijd).

Maar wat wettelijk ook al lang verleden tijd zou moeten zijn, maar het in de praktijk nog lang niet is, is de vogelvangst. Zie hier: “Vier miljoen vogels sterven gruweldood in Spaanse val volgende vijf weken“.

In Spanje zijn ze weer begonnen aan de jaarlijkse traditie om lijsters te vangen met lijm. Dat is illegaal, maar controle is quasi onbestaand en de Spanjaarden zeggen dat het om een traditie gaat die terug te sporen is tot de tijd van de Romeinen. De circa vier miljoen vogels die een gruwelijke, langzame dood sterven, eindigen vooral op het menu van tapas-bars.
Wat alvast veranderd is sinds de tijd van de Romeinen: de lijm is beter geworden – er wordt nu industriële gebruikt – en het lokken van de beoogde lijsters gebeurt ook niet meer door een fluitje maar door digitale toestelletjes die constant een mp3 afspelen via luidsprekers. Stropers moeten daardoor zelf niet veel meer doen behalve de buit oprapen en de nek omdraaien. De vogeltjes liggen dan al vaak dagen met vastgelijmde vleugels af te zien.

De zes laatste weken van de Spaanse herfst zijn piekseizoen voor de stropers, dan zetten honderden stropers in Castellon, de provincie onder Catalonië hun lijm-vallen. In heel Spanje gaat het om duizenden stropers.

Het jagen op lijsters is an sich niet illegaal, de manier waarop is wel verboden door Europa. En dus is het ook illegaal om vogels die op deze manier gestroopt zijn aan te bieden in een restaurant. Maar Spaanse rechters hebben al verschillende keren stropers vrijgesproken.

Bovendien zijn twee op drie vogels die in de lijm-vallen belanden niet eens de lijsters, maar andere vogels die rond deze tijd migreren zoals roodborstjes, zwartkopjes, tjiftjafs, zwarte roodstaartjes. Ook nogal wat nu al bedreigde uilensoorten sukkelen in de lijmvallen.

Barbaars dus. Hoog tijd voor een “Toornige Tjitjaf“?

Nu weet ik ook wel dat niet alle moslims en niet alle Spanjaarden dergelijke barbaarse achterlijkheden goedkeuren. Maar een beetje meer protest tegen hun respectievelijke geloofs- of landgenoten die zich daar wel aan bezondigen zou niet misstaan.

En gezien een aantal andere artikelen op deze site zijn de moslims en de Spanjaarden verre van de enige barbaren op de wereld. De Japanners en de halve garen op de Faroereilanden doen ook erg hun best. Ook in Portugal en Zuid-Amerika vinden stierengevechten plaats. Enzovoort enzoverder…

De beschaving is duidelijk nog ver af.

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in mensen, vegetarisme en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.