Alternatieve energie, het kan wel degelijk!

Het ontwikkelen van een duurzaam energiesysteem dat je energieonafhankelijk maakt en ook nog eens dient als aanzienlijke inkomstenbron is geen science fiction, zoals velen wel eens durven beweren. De Duitsers tonen hoe het moet: het Duitse dorp Wildpoldsried met 2.600 inwoners produceert 321 procent meer duurzame energie dan het gebruikt en verkoopt het overschot aan het nationale elektriciteitsnet.

Door het gebruik van een unieke combinatie van zonnepanelen, biogasgeneratoren, afvalwaterzuiveringsinstallaties en windturbines hoeft Wildpoldsried niet langer aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet. Het overschot levert het dorp per jaar zo’n 4,3 miljoen euro op. Op de website van het dorp kan men allerlei informatie en technische specificaties vinden – uiteraard in het Duits.

Burgemeester Arno Zengerle heeft jarenlang zijn best gedaan om Wildpoldsried energieonafhankelijk te maken (by Jove, er zijn nog politiekers die iets nuttig doen en verstand hebben). Al in 1997 investeerde het dorp in het bouwen en bevorderen van nieuwe industrieën en het genereren van nieuwe vormen van inkomsten om uit de schulden te blijven. De beste manier bleek de implementatie van een duurzaam energiesysteem. Met het geld dat wordt verdiend aan het overschot aan energie is een sporthal gebouwd, een theaterpodium, een bar en een bejaardenhuis. Er zijn in het dorp in totaal negen gemeenschapsgebouwen neergezet met nog een aantal in aanbouw. Ondanks de investeringen blijft het dorp uit de schulden.

De burgemeester geeft nu overal ter wereld lezingen over het succesverhaal van zijn dorp. Zegt Arno (met duidelijk gevoel voor zelfrelativering):

We praten veel met onze bezoekers hoe je de gemeenteraad (en de burgemeester) kunt motiveren om anders te denken. We tonen ze het meest uitvoerbare model en velen zien gelijk de voordelen. Onze gasten begrijpen hoe het kan lopen wanneer je enthousiast bent en de mensen achter je hebt staan.

Nog maar eens een bewijs dat het anders kan als je dat ook wil. Je moet er natuurlijk iets voor over hebben en een lange termijn visie hebben. Beiden vereisen een zekere mate van intelligentie en moed…

Wie zei ook alweer dat we niet zonder kerncentrales kunnen?

Over Dr. D. U. Iveltje

Een ingenieur met brede interesse en behoorlijk wat ervaring. Mijn interesses behelzen onder meer wiskunde, fysica, creativiteit, geheugen, astronomie, talen, bier, wijn, onmogelijke figuren, architectuur, AI, multimedia, beeldbewerking, natuur, earthships & cob, ...
Dit bericht werd geplaatst in energie, mensen, milieu, oplossingen, politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Alternatieve energie, het kan wel degelijk!

  1. Pingback: Crisis? Hoe het wel moet… | Red Ons Leefmilieu!

  2. Pingback: Grafiekjes zonder waarde. | Red Ons Leefmilieu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.